Wednesday, 6 November 2019

Neki Novi ZidoviRemetinečki rotor imao je jednu od najvažnijih uloga u razvoju graffiti i street art kulture.
Prolaznici u tramvaju bi svako malo mogli vidjeti neko novo djelo u jednom od osam pothodnika koji su u cijelosti funkcionirali kao galerija na otvorenome. Ta galerija inspirirala me je da se i sam okušam u crtanju po zidovima. Živost grada i mladih bila je jasno vidljiva na tim zidovima koji bi svakih par mjeseci bili u potpunosti drugačiji.
Tog rotora i te galerije više nema.


Studenstki Centar imao je sličnu ulogu dugi niz godina gdje bi se kao i na Rotoru održavale brojne manifestacije i festivali ulične umjetnosti. Velik broj ljubitelja ove vrste kreativnog trošenja energije, kada bi stigli u Zagreb, raspitivali bi se za glavne lokacije urbane umjetnosti te bi uz par lokacija kao što su Branimirova i Medika uvijek bili upučeni prema Rotoru i SC-u.
Od ove godine SC također više nije "Meka" za crtanje po zidovima.


Kako bi se nastavilo slobodno izražavanje i razvijanje ove kulture, neovisno o sponzorima, udrugama, zajednicama, natječajima i festivalima, par entuzijasta je odlučilo potražiti zidove i buduće "platforme" na kojima bi se moglo neuvjetovano stvarati.

Tko god živi u Zagrebu (i okolici) i vjeruje da zna za dobru lokaciju, zgradu, zid, garaže za koje je moguće dobiti dopuštenje, neka se javi na mail elkocen@gmail.com.